Tudjon meg többet a legnépszerűbb gyermek megtakarítási formáról!

Minél előbb elkezdi gyermekei számára a megtakarítást, annál nagyobb összeg gyűlhet a megtakarítási számlára. Általában a szülők tanulmányaikban, külföldi tanulmányaikban, az ezekhez tartozó egyéb költségekben, illetve otthonteremtésben, valamint a családalapításban támogatják gyermeküket. Tartsa szem előtt, hogy miben szeretné gyermekét segíteni, és annak megfelelően megtakarítási formát választani.

Ha gyermeke egészen kis korában elkezdené a megtakarítást, erre nagyon jó megoldás a Babakötvény, ami az egyik legtöbbet keresett gyermek megtakarítás Magyarországon. Ha rendszeresen fizeti a megtakarítást, a gyermeknek nagykorúságára, akár több milliós megtakarítása is tehet.

 

Valójában, ha a Babakötvényt emlegetjük, két csoportba sorolható dologról van szó:

  • Életkezdési támogatás és Start-számla
  • Start-értékpapírszámla és Babakötvény

Életkezdési támogatás és Start-számla

A 2005. december 31-e után született gyermekek rendelkeznek Start számlával a Magyar Államkincstárnál, amin életkezdési támogatásként 42 500 forintot helyeznek el. Ez egy egyszeri fix támogatás, mely minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező újszülöttnek automatikusan jár. Ezt az összeget a gyermek kizárólag a 18. életévének betöltését követően veheti fel, aminek célja, a felnőttkori életkezdés segítése.

Start-értékpapírszámla és Babakötvény

A Start-számlára érkezett 42 500 forint tovább növelhető, a kiegészítéseként indítható Kincstári Start-értékpapírszámlán. Ez egy önálló befizetésen alapuló, teljesen különálló gyermek megtakarítási számla, amire bármelyik közeli hozzátartozó fizethet be pénzt, ami a Babakötvénybe kerül befektetésre. A Babakötvény az az értékpapír, amit az erre a Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámlára történő befizetéseivel vásárol. Más értékpapírt nem választhat.

A Babakötvény az infláció feletti 3%-kal kamatozik tovább, valamint a befizetések 10%-át pluszban jóváírják a számlán, vagyis ennyi az állami támogatás. Ez maximum 6 ezer forint lehet, vagyis éves 60 ezer (havi 5 ezer) forintos befizetéssel beleütközik a felső korlátba. Ennél több pénzt is befizethet, csak akkor sem kap több támogatást 6 ezer forintnál.

Hogyan lehet megnyitni?

Csak és kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható, és a gyermek közeli hozzátartozója nyithatja meg.

Szükséges dokumentumok:

  • személyigazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • 2005. december 31-e után született gyermekek esetében lakcímkártya

Költségek

A Babakötvénynek (Start-értékpapírszámla) semmilyen költsége nincs (számlanyitási díj, számlavezetési díj, stb.). Ennek oka, hogy a Babakötvénnyel kizárólag magyar állampapírt lehet vásárolni. Az állam célja ezzel (a lakosság segítésén túl), hogy minél több állampapírt adjanak el, és ezáltal minél több tőkét szerezhessen az állam.

Számlafizetés

A számlát fizethetik a szülők, nagyszülők, nagybácsi, nagynéni, keresztszülők, stb., gyakorlatilag bárki. A Babakötvény azért jó megoldás, mert teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. Fontos, hogy céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

Hogyan kaphatja meg a gyermek a megtakarított összeget?

A Babakötvényben levő összeggel, csak a gyermek rendelkezik, senki más nem férhet hozzá, még a befizető sem.

Ha a gyermek betölti a 18. életévét, és igazolja magyar állampolgárságát, egy összegben hozzájuthat a megtakarításhoz.

Ha a gyermek betölti a 18. életévét, de nincs szüksége azonnal a megtakarításra továbbra is tarthatja pénzét a Kincstárnál, némi változtatással.

Ezek a következők:

  • eladhatóvá válik a papír
  • a számlára már nem lehet tovább befizetni
  • az ezután keletkező nyereség már adózik

Felhasználás

A Babakötvény felhasználása korlátozott, a nagykorú gyermek nem költheti el bármire. Felhasználását nyilatkozatban rögzíteni kell. Az adóhivatal a jogos felhasználást bármikor ellenőrizheti.

Felhasználási céljai a következők:

  • tanulmányok
  • lakhatás
  • pályakezdés
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
  • jogszabályban meghatározott más cél

Leave a comment